Uluslararası Kafkas Derneği

Standard

13 Ocak 2018 Cumartesi akşamı Ankara Hilton Garden İnn otelde 2017 yılı Kafkas Diasporası ödül töreni geniş bir katılım ile icra edildi.

Yıllardır kimin ve kim adına yaptığı tartışılan programın sahibi de belli oldu. Bu yılki ödül töreninin ev sahipliğini yeni kurulan “Uluslararası Kafkas Derneği” yaptı.

Sivil toplum kuruluşu unvanını, yedi kişilik bir kurucu heyetinin dernekler masasına dilekçe vererek kayıt numarası almasından ibaret olduğunu bilmeyen toplumuzun, bir nebze de olsa merakını gidermiş olduk.

Hiç olmazsa bundan sonra merak edilmesin. Artık “Kafkas Diasporası Ödülleri” Uluslararası Kafkas Derneği tarafından verilecek. Hem de Oğuz Berk yalnız başına değil .

Şaka bir yana, hem Kuzey Kafkasyalılar, hem de Çerkesler olarak gerçekten de çok acınası bir durumdayız.” Biliyorum; hem böyle diyorsunuz hem de toplumu bölen yeni bir dernek kuruyorsunuz” dediğinizi duyar gibi oluyorum.

Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki; Uluslararası Kafkas derneği, hiç kimsenin alternatifi olarak kurulmamıştır.

Uluslararası Kafkas Derneği’nin kuruluş nedenlerinin başında, bilhassa toplumumuzda mumla aranan, vefa denilen duygunun bu toplumda da var olduğunun hatırlanması ve hatırlatılması amacıyla tüzel kişilik haline gelmiştir

Bundan on yıl önce, Oğuz Berk kardeşimizin inisiyatifi ile başlatılan bu çalışmalar ile toplumumuzun her kesimi arasında barış ve kardeşlik tesis edilmeye çalışılmıştır. Geçmişte bu törenlerle, başta Muhittin Ünal büyüğümüz olmak üzere, Cihan Candemir ve daha birçok Kaf-Fed mensubu, ya da diğer derneklere mensup farklı insanlar ödül almıştır.

Hangi sebep ve gerekçe ile olursa olsun, bir insanın ödüllendirilmesi ve takdire değer bulunması önemli bir olaydır. Ödüle layık görülen insanlar, bu alanda motive olarak topluma daha fazla katkıda bulunmak için çaba sarfederler.

Çerkeslikle hiçbir bağı olmayan Düzce Üniversitesi eski Rektörü Funda Sivrikaya Şerifoğlu’na bu güne kadar hangi kurumumuz teşekkür etmiştir. Canla başla çalışarak, Kafkasyalara gidip, orada Maykop üniversitesi ile protokol imzalayarak, adıge profesörleri ülkemize getirip, Çerkes Dili ve Edebiyatı bölümünü kuran bu saygıdeğer hanımefendiye bir teşekkürü bile çok gören anlı şanlı kurumlarımıza tek laf etmeyenler, neden bu törenleri eleştirirler.

Aynı dönemde, aynı yasayla kurulan Erciyes Üniversitesi Çerkes Dili ve Edebiyatı bölümünün halen kurumsal olarak ortada olmadığını da hatırlatmak isterim.

Bunun dışında, kitap yazan, beste yapan, kültürümüze farklı şekillerde katkıda bulunan insanların takdir edilerek onların onurlandırılmasından niçin rahatsız olunur. Bu ödülleri kim neye göre veriyor gibi bir tartışma kadar abes bir şey olamaz.Sonuçta bu insanlar bir şekilde bu topluma yararlı hizmetler yapmışlardır.

Eksiklikler ya da unutulanlar olmuyor mu? Mutlaka oluyordur. Bu durumda yapılması gereken, bu isimleri ödül komitesine bildirmek değil midir?

Gelelim Uluslararası Kafkas Derneğine; bu dernek başlangıçta elli kişilik bir kurucular gurubu tarafından kurulmuş gibi görünse bile, gerçekte çok daha geniş bir kurucu kitlesine sahiptir. Derneğimiz adından da anlaşılacağı gibi sadece ülkemiz değil, yurt dışındaki Çerkesler ile de irtibatlı bir kurum olacaktır.

Uluslararası Kafkas Derneği , çok kısa bir süre sonra kapılarını yeni üyelere de açacaktır. Derneğimizde kesinlikle yeni ya da eski üye gibi bir ayrım olmayacaktır.Üstelik üye sınırlaması da olmayacaktır. Geçmişten tecrübeleri olan kurucu üyelerinin çalışmaları ile dernek çok kısa sürede Türkiye ve dünya çapında teşkilatlanacaktır.

Derneğimiz bir tabela derneği olmanın ötesinde, icraat yapan, toplumumuzla her yerde kucaklaşan bir yapı olarak geleceğe damgasını vuracaktır.

Kurucu genel başkanımız Oğuz Berk’in söylediği gibi Ankara’da bulunan Çorum derneklerinin toplam üye sayısı yirmi üç bini bulurken, bizim tüm derneklerimizdeki üye sayısı on beş bini zor buluyor. Üstelik bunun bir kısmı da mükerrer. Mesela benin dört ayrı dernekte kaydım var.

Derneğin kuruluşunun ilanının ardından sosyal medyada çok farklı yorumlara şahit oluyoruz. Öncelikle şunu ifade etmeliyim; derneğimiz sanal medya kalemşörlerinin karalayıcı hiçbir yorum ve eleştirisini muhatap alıp cevap vermeyecektir.

Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki: bu yazı benim kişisel Web sitemde yayınladığım şahsımın görüşlerini ifade den bir yazıdır. Dernek kurucularımız ile ilgili yapılan yorumları da esefle karşılıyorum. Günsel Şurdum Avcı gibi dünya çapında tanınan bir kardiyolog ile dalga geçmeyi kendine hak görenler bu toplum tarafından layık oldukları yere konulacaklardır.

Bazı kurucularımızı, bu derneği kullanarak siyasi kariyer yapmakla suçlayan yorumlara da kısaca değinmek istiyorum. Keşke, bu ya da başka Çerkes dernekleri sayesinde isim yapıp da meclise girenler olabilse. Onları ilk olarak ben omuzlayıp sırtımda taşımak isterim.

İnsanlar fedakarlık yapıp, ellerini taşın altına koyup iyi salonlarda ceplerinden paralar harcayarak, ya da sponsorlar bularak, bu toplumun sesini bir yerlere duyurmak istiyorlar . Bunun saygıyla karşılanması gerekir.

Uluslararası Kafkas Derneği önümüzdeki günlerde yeni hamleleri ve farklı projeleri ile karşınıza çıkmaya devam edecektir.

Bizi izlemeye devam edin..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir